Skip to main content

Παραδοσιακή Κασερόπιτα με φύλλο κουρού

 

Υλικά για 1 ταψί μεσαίου μεγέθους

Για τη γέμιση

  •  300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  15 ml ρακί (προαιρετικά)
  •  500 g κασέρι ΔΟΪΡΑΝΗ (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
  •  λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 αυγά

Για την επάλειψη

  • 50 g αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλιτζ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  2 αυγά

Έτοιμα φύλλα κουρού

Για τη σπιτική ζύμη (εναλλακτικά)

  •  500 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας ξίδι
  •  150 ml χλιαρό νερό

Διαδικασία

Ζύμη

Για να φτιάξουμε την κασερόπιτα, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε το ζυμάρι που επιθυμούμε για την πίτα μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα κουρού ή να τα αντικαταστήσουμε με βουτυρένια φύλλα σφολιάτας.

Ενναλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα γρήγορο ζυμάρι.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά μαζί και έπειτα όλα τα στερεά. Στην συνέχεια αφού τα ανακατέψουμε, ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμο το πλάθουμε και το χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.

Γέμιση

Για να φτιάξουμε τη γέμιση παίρνουμε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Το αφήνουμε να πάρει βράση, τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το ρακί (αν θέλουμε).

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το κασέρι ΔΟΪΡΑΝΗ, περιμένουμε να λιώσει και να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Τραβάμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να μην μας κόψουν.  Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι για την γεύση.

Σύνθεση

Παίρνουμε τα φύλλα μας και τα τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο σκεύος. Ενναλακτικά ανοίγουμε τα ζυμαράκια που έχουμε ήδη φτιάξει.

Και στις δύο περιπτώσεις στρώνουμε αρχικά τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα ένα- ένα, εφαρμόζοντάς τα καλά στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.

Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα-ένα. Εφόσον καλύψουμε όλη την επιφάνεια της γέμισης, τυλίγουμε κυκλικά (σε μορφή στεφάνι) τα σημεία που προεξέχουν, περιμετρικά.

Στην συνέχεια χαράσσουμε την κασερόπιτα σε κομμάτια και αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης. Αφήνουμε 10 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά, αλείφουμε με επιπλέον λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε φούρνο προ θερμασμένο στους 170°C, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια της ζύμης.